Alles over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

5 minuten leestijd

Nissan Townstar

Wil jij als ondernemer of non-profitorganisatie een nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto kopen of financial-leasen? Zoals bijvoorbeeld de Nissan Townstar of de nieuwe Nissan Interstar-e. Dan kun je bij de Overheid een beroep doen op de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Bij operationele lease kan jouw leasemaatschappij de subsidie aanvragen. De subsidie geldt voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kg.

Over de SEBA regeling

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Voor budget van de regeling wordt elk jaar een maximum bepaald door de Overheid. De subsidie is speciaal voor ondernemers en non-profitinstellingen.

Met de SEBA ontvang je bij een voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is het subsidiepercentage voor bedrijfsauto’s geen 10% maar 12%. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Een uitleg van de termen in de regeling staat in de Begrippenlijst SEBA.

SEBA in 2024

Update 17-4-2024: het aanvraagloket opent op dinsdag 23 april om 7:00 uur en het totale beschikbare budget is €30 miljoen. Wil je deze subsidie krijgen? Dan is het belangrijk dat je voldoet aan de Voorwaarden en Verplichtingen SEBA.

Goed om te weten:

 • Alle voorwaarden staan op www.rvo.nl/seba
 • Het heeft geen nut om aan te vragen voor een bedrijfsauto die voor het aanvraagmoment van de SEBA al in het RDW-kentekenregister staat
 • De eerste toekenningen verwachten wij halverwege mei 2024

Let op: de koop- of financial leaseovereenkomst mag nog niet definitief zijn wanneer je de subsidieaanvraag indient. Zo kun je nog afzien van de koop als u geen subsidie krijgt. In de Begrippenlijst SEBA staan details van een nog niet definitieve overeenkomst.

Bedrijfsauto’s die subsidie krijgen

 • Nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto’s met een elektromotor die vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2, tot een maximum gewicht van 4.250 kg.
 • Bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N1 hebben een netto catalogusprijs van € 20.000 of meer. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en inclusief opties die zijn aangebracht voorafgaand aan de afgifte van het kenteken.
 • Bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N2 hebben een verkoopprijs zonder btw van € 20.000 of meer.
 • Voor bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP-actieradius van minimaal 100 km.
 • Voor overige bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius.

De bedrijfsauto mag op de datum van aanvraag nog niet op naam staan. De aanschaf vindt plaats met een overeenkomst.

Wanneer is er sprake van een nieuwe bedrijfsauto?

Er is sprake van een nieuwe bedrijfsauto wanneer de onderstaande gegevens overeenkomen:

 • de datum eerste inschrijving in Nederland;
 • de datum eerste toelating;
 • de datum tenaamstelling* op naam van de aanvrager van subsidie.
  *Bij operational lease is het de datum van registratie van het verstrekkingsvoorbehoud.

Het is belangrijk om bij de koop van een nieuwe bedrijfsauto deze drie data te controleren. Soms is een bedrijfsauto namelijk al op naam geregistreerd. Deze auto is dan theoretisch, ondanks de kilometerstand, niet nieuw maar gebruikt. De bedrijfsauto komt dan helaas niet in aanmerking voor subsidie.

Aanvragen of meer informatie?

Het aanvragen kan uiteraard online op de website van de Overheid. Wil je meer informatie over de SEBA of eens sparren met ons over uw wagenpark? Neem dan contact op met onze specialisten van Ursem Barten Zakelijk!