Innovatieve e-POWER-aandrijflijn van Nissan meer dan 100.000 keer verkocht in Europa

5 minuten leestijd

Nissan heeft een mijlpaal bereikt met zijn innovatieve en unieke e-POWER-aandrijflijn. Sinds het debuut van e-POWER in september 2022 hebben meer dan 100.000 Europese Nissan-rijders gekozen voor deze aandrijving. Het gaat om 65.367 exemplaren van de Qashqai en 34.663 van de X-Trail.

Uniek aan de e-POWER-technologie van Nissan is dat het de wielen alleen via een elektromotor aandrijft. Daardoor biedt deze techniek dezelfde voordelen als een volledig elektrische auto: moeiteloos rijdend, soepel accelererend en bijzonder stil. Uit feedback van e-POWER-klanten blijkt dat ze vooral de stilte waarderen en het makkelijke rijden.

Werking van technologie

E-POWER bestaat uit een efficiënte benzinemotor, die als generator fungeert en de batterij oplaadt, en een elektromotor die de wielen aandrijft. Wanneer de batterij voldoende is opgeladen en er niet veel vermogen nodig is, gebruikt de elektromotor energie uit de batterij. Als er meer vermogen vereist is, wekt de verbrandingsmotor elektriciteit op om de elektromotor rechtstreeks van stroom te voorzien en tevens de batterij op te laden. Is er maximaal vermogen nodig, dan krijgt de elektromotor elektriciteit van zowel de generator (verbrandingsmotor) als de batterij. Daarnaast wint het systeem ook energie terug door regeneratie tijdens het uitrollen en afremmen. Ook die energie vloeit terug in de batterij en maakt e-POWER zeer efficiënt.

Ook het rijgeluid bepaalt of de benzinemotor de batterij extra gaat bijladen. Is er meer bandengeluid, dan wordt de batterij opgeladen. Hierdoor hoeft de benzinemotor later minder te werken als het stiller is in de auto.

Innovatiegeest

Arnaud Charpentier, Region Vice President, Product Strategy & Pricing, Nissan AMIEO (Afrika, Midden-Oosten, India, Europa en Oceanië), zegt: “We zijn heel blij en trots dat de Qashqai- en X-Trail-rijders de voordelen van onze unieke e-POWER-technologie zo duidelijk benoemen, zowel als het gaat om de efficiëntie als de superieure rijervaring die deze aandrijflijn biedt.”

Gateway-technologie voor elektrisch rijden

David Moss, Senior Vice President, Region Research & Development, Nissans AMIEO-regio, zegt: “e-POWER is een belangrijk onderdeel van de elektrificatiestrategie van Nissan en vertegenwoordigt de perfecte optie voor klanten die nog niet helemaal klaar zijn om over te stappen op een 100% elektrisch voertuig, maar wel willen genieten van de moeiteloze prestaties die alleen elektrisch aangedreven voertuigen bieden.”

Om stil te staan bij deze verkoopmijlpaal, opent Nissan de motorkap zodat iedereen een blik kan werpen op de vernuftige e-POWER-technologie. Met behulp van een speciale projectie brengt Nissan de dynamische energiestroom – die 100.000 e-POWER-voertuigen in Europa aandrijft – letterlijk in beeld op de Nissan Qashqai en X-Trail.

Als blauwdruk van dit technologische spektakel dienen digitale 3D-modellen van de e-POWER-motor en aandrijflijn. Deze projecties maken van elke auto een canvas voor innovatie met behulp van filmachtige beelden. Het publiek krijgt zodoende een zeer speciaal kijkje in de werking van e-POWER en ziet hoe de unieke techniek zorgt voor een responsieve, soepele en stille rit doordat de wielen uitsluitend door de elektromotor worden aangedreven.

Nissan levert momenteel de derde generatie Qashqai. De familie-crossover verscheen in 2021 op de markt en bouwt voort op zijn status als pionier in Europa, waarbij hij opvallend design en een hogere rijpositie combineert met wendbaarheid, intuïtieve technologie en premiumkwaliteit.

Nissan X-Trail – ANWB Trekauto van het Jaar

De Nissan X-Trail is een SUV ontworpen voor avontuurlijke gezinnen en brengt een nieuw niveau van rijdynamiek met e-POWER-technologie en optioneel het e-4ORCE vierwielaandrijvingssysteem met twee elektromotoren. De X-Trail is geschikt voor elke gelegenheid en de ideale metgezel voor een dagje uit of een weekendje weg met familie of vrienden. Hij is leverbaar met vijf of zeven zitplaatsen. De ANWB heeft de X-Trail e-POWER e-4ORCE gekozen tot trekauto van het jaar.

Nissan Qashqai e-POWER – de cijfers op een rij

TECHNISCHE SPECIFICATIES*

Vermogen (kW/pk)140 / 190 *
Maximum Koppel elektromotor (Nm)330
CO2-emissie, gecombineerde WLTP (g/km)116**
Gecombineerd brandstofverbruik WLTP (l/100 km)5,2
Gewicht1.612 tot 1.728 kilogram**
Cw-waarde0,3167
Topsnelheid (km/u)170
0-100 km/u (sec)7,9
Lengte4.425 mm
Breedte (exclusief zijspiegels)1.835 mm
Hoogte1.625 mm
Wielbasis2.665mm

*Uitsluitend vermogen elektromotor (100% EV Motor drive)

**Afhankelijk van uitvoering en uitrusting

Nissan X-Trail e-POWER – de cijfers op een rij

 e-POWER
Stoelen57
Aandrijving2wde-4ORCE 4wd
Maximum vermogen (kW / pk)150 / 204157 / 213157 / 213
Maximum koppel (Nm)330Voor 330 +Achter 195Voor 330 +Achter 195
CO2-emissie, gecombineerde WLTP (g/km)131 – 134143 – 145146 – 148
Gecombineerd brandstofverbruik WLTP (l/100 km)5,8 – 5,96,3 – 6,46,4 – 6,5
Topsnelheid (km/u)170180180
0-100 km/u (sec)8,07,07,2