Zakelijk uitstootvrij rijden: wanneer loont het om over te stappen naar een elektrische bedrijfswagen?
4 minuten leestijd

Het Nederlandse bedrijfswagen landschap is volop in beweging. Steeds meer ondernemers stappen over op een elektrische bedrijfswagen. Niet alleen vanwege milieuwinst, maar vooral ook omdat het financieel aantrekkelijker wordt. Dankzij subsidies, regelgeving en lagere gebruikskosten wordt elektrisch rijden steeds interessanter, zéker voor lichte bedrijfswagens.
Wat is TCO en waarom is het belangrijk?
Bij de keuze voor een bedrijfswagen kijken steeds meer ondernemers naar de Total Cost of Ownership (TCO): de totale kosten over de levensduur van het voertuig. TCO omvat:
- Aanschafprijs
- Brandstof- of elektriciteitskosten
- Onderhoudskosten
Vooral in de bezorg- en bouwsector speelt TCO een steeds grotere rol. Elektrische voertuigen hebben bijvoorbeeld veel minder bewegende onderdelen, waardoor onderhoud goedkoper is.
Wat zeggen de cijfers? Elektrische LCV’s zijn nu al het voordeligst
Voor lichte bedrijfswagens (LCV’s) is elektrisch rijden in 2025 gemiddeld 11% goedkoper dan diesel of aardgas – zelfs als je de kosten voor laadinfra meetelt. Dat verklaart waarom het aantal elektrische LCV’s in Nederland in twee jaar is verdubbeld. De Nissan Townstar is bijvoorbeeld zo’n elektrische, succesvolle LCV.
Waarom elektrische LCV’s zo voordelig zijn:
- Lage elektriciteitsprijzen (gemiddeld € 0,28 per kWh)
- Weinig onderhoud nodig
- Geen accijnzen of vrachtwagenheffing
- Subsidie mogelijk bij aanschaf
Hoe zit het met middelzware (MCV’s) en zware bedrijfswagens (HCV’s)?
Voor middelzware en zware bedrijfswagens ligt het anders. Die zijn vaak nog goedkoper in gebruik als ze op CNG (aardgas) rijden. Maar dat voordeel neemt snel af:
- Vanaf 2027 stijgen de prijzen van fossiele brandstoffen door de invoering van het Europese emissiehandelssysteem ETS2.
- Ook wordt een Nederlandse vrachtwagenheffing ingevoerd, met korting voor uitstootvrije voertuigen.
In veel gevallen wordt een batterij-elektrische MCV daardoor de goedkoopste optie vanaf 2026. Voor HCV’s zijn we er nog niet helemaal, maar subsidies en technologische ontwikkelingen brengen ook hier een omslagpunt dichterbij.
Subsidies en fiscale voordelen: wat kun je verwachten?
De Nederlandse overheid helpt ondernemers overstappen naar elektrische voertuigen. In 2025 geldt:
- Tot 14,8% subsidie op MCV’s
- Tot 29% subsidie op HCV’s
- Verlaagde vrachtwagenheffing voor BEV’s
- Voordeel bij CO₂-heffingen via ETS2
Deze voordelen maken de investering in een elektrisch voertuig vaak de moeite waard, zelfs als de aanschafprijs hoger ligt.
Hoe kun je slim omgaan met laadinfrastructuur en stroomkosten
Voor veel bedrijven is zelf energie opwekken en opslaan de sleutel tot nog lagere gebruikskosten. Met zonnepanelen en een batterij op het terrein kun je tot wel € 87.000 per jaar besparen bij een elektrisch wagenpark van 10 voertuigen.
Ook aantrekkelijk: met Power Purchase Agreements (PPA’s) kunnen bedrijven stroom inkopen tegen vaste lage tarieven. Dankzij nieuwe EU-regelingen kunnen ook kleinere ondernemers hiervan profiteren.
Zijn er ook nadelen of aandachtspunten?
Elektrisch rijden biedt veel voordelen, maar er zijn ook zaken om rekening mee te houden:
- Hogere aanschafprijs (al wordt dit snel beter dankzij schaalvoordelen)
- Netcongestie kan laadoplossingen vertragen
- Training & beheer van personeel, planning en onderhoud is nodig
- Restwaarde van BEV’s is nog onzeker, maar ontwikkelt zich positief
Wat kun je als ondernemer het beste doen?
Lichte bedrijfswagens (LCV):
Ga elektrisch als het even kan – het is goedkoper, schoner en toekomstbestendig. De meeste ondernemers in stedelijke gebieden zullen op korte termijn zelfs verplicht overstappen vanwege zero-emissiezones.
Middelzware bedrijfswagens (MCV):
Vanaf 2026 vaak de voordeligste keuze als je gebruikmaakt van subsidies en kortingen. Houd toekomstige brandstofkosten goed in de gaten.
Zware bedrijfswagens (HCV):
Nog niet altijd goedkoper dan diesel of CNG, maar dat verandert snel. Overweeg leasen of een mix van aandrijftechnieken als tussenoplossing.
Elektrisch rijden in de praktijk
Wil je weten of elektrisch rijden voor jouw bedrijf loont? Bij Ursem Barten helpen we je graag bij het berekenen van de TCO van verschillende bedrijfswagens. Ook adviseren we je over subsidies, laadinfrastructuur en financiering.
Maak vandaag nog een afspraak met een van onze specialisten en ontdek wat elektrisch rijden jouw onderneming oplevert.