(Plug-in) hybride rijden

5 minuten leestijd

Plug-in hybride rijden

Je hoort het steeds vaker. Zo vaak zelfs dat het eigenlijk een vanzelfsprekendheid is geworden: de auto met een hybride aandrijflijn. Maar wat is een hybride auto nu eigenlijk precies? En welke verschillende soorten zijn er? Wij leggen het u uit.

Een hybride auto is níet hetzelfde als een volledig elektrische auto. Het verschil zit erin dat een hybride voertuig gebruikmaakt van niet één maar twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor haalt brandstof uit de brandstoftank en de elektromotor draait op stroom uit de accu die ook in de auto zit. Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de brandstofmotor. Op zijn beurt krijgt de brandstofmotor een duwtje in de rug als er onvoldoende vermogen beschikbaar is. Dankzij de elektronica gaat dat allemaal vanzelf en zuinig.

Soorten hybride

Mild hybrid (MHEV)

Een auto die is voorzien van een mild hybride aandrijflijn kan niet enkel op elektriciteit rijden. De elektromotor is bedoeld als ondersteuning van de verbrandingsmotor. Bijvoorbeeld bij het optrekken vanuit stilstand, het schakelen of op de snelweg. Dat scheelt in uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofverbruik. Auto’s als de Hyundai TUCSON en de Nissan Qashqai beschikken over MHEV-aandrijflijnen. Tevens zijn vrijwel alle andere Hyundai-modellen ook voorzien van een MHEV aandrijflijn, zoals de i20, i30, BAYON en KONA.

Full hybrid (HEV)

Een auto met een full hybride aandrijflijn rijdt zowel op de elektromotor als op de verbrandingsmotor. Onderweg kan er afwisselend mee worden gereden.

Plug-in hybrid (PHEV)

Een plug-in hybride uitvoering is een auto waarvan de accu ook kan worden opgeladen als de auto stilstaat, middels een stekker. Dat kan thuis, in parkeergarages, op steeds meer openbare parkeerplaatsen en natuurlijk bij oplaadpalen. Auto’s die over een PHEV-aandrijflijn beschikken zijn bijvoorbeeld de Mitsubishi Eclipse Cross PHEVHyundai TUCSON en de Hyundai Santa Fe.

Voordelen hybride rijden

Één van de grootste voordelen van een hybride auto is dat het zuiniger rijdt dat een auto die enkel op benzine of diesel rijdt. Vooral handig als je veel in de stad rijdt of regelmatig in een file belandt. Andere voordelen zijn:

  • Krachtige aandrijflijn
  • Minder uitstoot
  • Milieuvriendelijk
  • Fiscale voordelen

Hoeveel zuiniger de wagen om gaat met de brandstof verschilt per aandrijflijn en model. Daarbij speelt het exacte gebruik van de auto ook een grote rol. Doorgaans ligt het verbruik 8% tot 55% lager. Bij gebruik in de stad is het verschil het grootst, omdat de elektrische aandrijving dan het beste tot z’n recht komt. Op de snelweg doet de verbrandingsmotor het grootste deel van het werk.

Inmiddels hebben onze merken Hyundai, Mitsubishi en Nissan allemaal één of meerdere hybride-modellen.