Alles over het onderhoud van een elektrische auto

8 minuten leestijd

Hij wordt alsmaar populairder: de elektrische auto. Elektrisch rijden wordt momenteel gezien als de toekomst van autorijden en vrijwel alle instanties in Nederland doen er veel aan om de aanschaf van een EV te stimuleren – zowel onder particuliere consumenten als zakelijke leaserijders. Bij het eigenaarschap van een elektrische auto is het belangrijk om te weten dat het onderhoud enigszins verschilt van dat van een reguliere brandstofauto. In dit artikel vertellen we je graag meer over alle aspecten van het onderhoud van een elektrische auto.

Onderhoudsbehoefte van elektrische auto’s

De motor(en) van elektrische auto’s hebben minder bewegende delen dan reguliere verbrandingsmotoren, wat resulteert in minder onderhoudsbehoefte. Toch is het belangrijk om regelmatig de elektrische motor en aandrijfsystemen te controleren en onderhouden. Het flesje motorolie kan bij EV’s in het schap blijven staan, maar het inspecteren van bijvoorbeeld de bedrading en het controleren van de aandrijfriemen is zeker belangrijk.

‘Elektrische auto’s hebben minder bewegende delen dan reguliere brandstofauto’s, wat resulteert in minder onderhoudsbehoefte.’

De specifieke onderhoudsbehoeften die van toepassing zijn bij een elektrische auto zijn met name gericht op het accupakket, de elektrische motor en het koelsysteem. Door deze facetten goed te begrijpen en te onderhouden verzeker jij jezelf van een optimaal werkende auto. Vooral het accupakket – gezien als hét hart van een elektrische auto – vereist een specifieke behandeling voor een zo lang mogelijke levensduur. Zo dient de accu regelmatig te worden opgeladen en moeten extreme temperaturen zoveel mogelijk worden vermeden.

Koeling en temperatuurregeling

Over temperaturen gesproken: het koelsysteem van een elektrische auto is eveneens een belangrijk facet van een elektrische auto. Het koelsysteem reguleert de temperatuur van zowel het accupakket en de elektrische motor(en). Een goed functionerend koelsysteem is essentieel om oververhitting te voorkomen en de levensduur van deze onderdelen te verlengen. Het regelmatig controleren van het koelsysteem en het bijvullen van koelmiddel zijn belangrijke onderhoudszaken bij een elektrische auto.

Periodiek onderhoudsschema

Om ervoor te zorgen dat uw elektrische auto in topconditie én veilig blijft, is het raadzaam om een periodiek onderhoudsschema te volgen dat de fabrikant heeft afgegeven. Net als bij reguliere brandstofauto’s geldt ook voor elektrische auto’s dat een goede werking van de remmen, banden en verlichting van groot belang zijn voor de veiligheid. Bovendien is het bijhouden van een gedetailleerde onderhoudsgegevens en -geschiedenis altijd raadzaam.

Kosten onderhoud van een elektrische auto

Zoals hierboven uitgelegd verschilt het onderhoud van een elektrische auto op verschillende manieren van dat van een traditionele brandstofauto. Één van de aspecten is vaak de kostenbesparing op de lange termijn. Over het algemeen zijn de gemiddelde kosten van het onderhoud van een elektrische auto lager dan die van een conventionele brandstofauto. Dit kan zijn vanwege de volgende redenen:

Minder bewegende delen
Elektrische auto’s hebben minder bewegende delen in hun aandrijflijn in vergelijking met een brandstofmotor. Dit heeft als gevolg dat er minder slijtage optreedt en dat er minder onderdelen zijn die regelmatig moeten worden onderhouden of vervangen.

Slijtage van de remmen
Althans, het gebrek aan slijtage. Elektrische auto’s maken gebruik van een regeneratief remsysteem, wat inhoudt dat de kinetische energie wordt omgezet in elektriciteit en wordt ‘teruggewonnen’ naar het accupakket. Dit vermindert de slijtage van de remmen aanzienlijk, wat betekent dat deze over het algemeen minder vaak vervangen hoeven te worden.

Overzichtelijker onderhoud
Elektrische auto’s hebben minder complexe aandrijflijnen wat zorgt voor minder kans op problemen en minder arbeidsintensief onderhoud. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op onderhoudskosten; op zowel de kostprijs van onderdelen als op arbeidsloon.

Natuurlijk zijn er nog steeds kosten verbonden aan het onderhouden van een elektrische auto. Naast alle hierboven genoemde zaken moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met de kosten van eventuele software updates en natuurlijk het laden van de batterij. Over het algemeen zijn deze kosten echter lager dan de kosten voor onderhoud en brandstof voor een traditionele brandstofauto. Het bedrag dat je kunt besparen varieërt en is afhankelijk van het merk en model auto, jouw rijstijl en de tarieven van onderhoud en laden.