Wat is V2L (vehicle-to-load)?

8 minuten leestijd

Blog

De mogelijkheden met Vehicle-to-Load (V2L) technologie

In de wereld van elektrische auto’s evolueert technologie voortdurend, en een van de meest veelbelovende innovaties is Vehicle-to-Load (V2L). Deze opkomende technologie maakt het mogelijk om niet alleen je auto op te laden, maar ook andere apparaten van stroom te voorzien met behulp van de accu van je elektrische voertuig. Laten we eens dieper ingaan op hoe V2L werkt en welke voordelen het met zich meebrengt.

Hoe Werkt V2L (Vehicle-to-Load)?

V2L maakt gebruik van bidirectioneel laden, wat betekent dat de accu van een elektrische auto niet alleen stroom kan ontvangen, maar ook kan afgeven. Hierdoor kan de accu andere apparaten voeden, zoals laptops, elektrisch gereedschap, elektrische fiets en zelfs andere elektrische voertuigen. Zo heeft de V2L-functie in een Hyundai IONIQ 5 heeft een vermogen van 3,6 kW. Dat is genoeg om een gemiddelde airco en een 55-inch televisie 24 uur lang van stroom te voorzien.

Bij auto’s die zijn uitgerust met V2L wordt een speciale adapter meegeleverd om de accu aan te sluiten op externe apparaten. Bovendien heeft onder andere Hyundai een extra aansluiting in het interieur voor nog meer gebruiksgemak, waardoor je je laptop ook op de achterbank gemakkelijk kunt opladen.

De Mogelijkheden van Vehicle-to-Load

Met V2L kun je praktisch alles aansluiten wat je normaal gesproken thuis via een stopcontact zou gebruiken. Of het nu gaat om het opladen van je elektronica of het aandrijven van het koffiezetapparaat, V2L biedt veelzijdige toepassingen. Het vermogen dat een elektrische auto levert via V2L kan variëren, maar is over het algemeen vergelijkbaar met wat je thuis uit een standaard stopcontact krijgt.

In noodgevallen kan V2L zelfs worden gebruikt om een andere elektrische auto op te laden. Dit kan van onschatbare waarde zijn als je ergens bent gestrand zonder toegang tot traditionele laadpunten.

Speciale adapter om de accu aan te sluiten op externe apparaten

Welke auto’s ondersteunen vehicle-to-load (V2L)?

Terwijl V2L nog niet algemeen wordt toegepast, hebben enkele Hyundai-modellen deze innovatieve functionaliteit geïntegreerd in hun nieuwste releases. De IONIQ 5, IONIQ 6 en KONA Electric behoren tot de modellen die al van deze voorziening profiteren. Het is echter belangrijk op te merken dat V2L doorgaans als een optionele functie wordt aangeboden en niet alle varianten van elk model ondersteunen deze mogelijkheid.

Het Verschil tussen V2L en V2G

Naast V2L bestaat ook Vehicle-to-Grid (V2G), een vergelijkbare technologie die echter stroom terug levert aan het elektriciteitsnet. Terwijl V2L zich richt op het voorzien van stroom aan externe apparaten, maakt V2G het mogelijk om elektriciteit terug te leveren aan het net, wat vooral handig is tijdens piekmomenten.

Hoewel V2G momenteel nog in de experimentele fase verkeert, belooft het een spannende toekomst voor duurzame energie en elektrische mobiliteit.

Kortom, Vehicle-to-Load (V2L) technologie biedt een scala aan mogelijkheden voor eigenaren van elektrische auto’s, waardoor hun voertuigen niet alleen een middel van transport zijn, maar ook een bron van draagbare stroom voor diverse toepassingen. Met steeds meer autofabrikanten die deze functie omarmen, zal V2L naar verwachting een integraal onderdeel worden van de toekomst van elektrisch rijden.