Nissan onthult visie ‘Ambition 2030’ 6 december 2021

Met elektrificatie als middelpunt van de langetermijnstrategie brengt Nissan opwindende modellen en nieuwe technologie op de markt die zowel de klant als de maatschappij in z’n geheel verder brengen.

Met de ‘Nissan Ambition 2030’ presenteert het merk de nieuwe langetermijnstrategie die verder gaat dan alleen mobiliteit. Als antwoord op belangrijke eisen ten aanzien van milieu, maatschappij en klantwensen stelt Nissan zich nog nadrukkelijker als doel om een 100% duurzame onderneming te worden, op weg naar een schonere, veiligere en meer inclusieve wereld. Met deze visie wil Nissan betrouwbare, opwindende en geïntegreerde mobiliteit mogelijk maken en door middel van samenwerkingen bijdragen aan een slim ecosysteem met geïntegreerde mobiliteit.

In de komende tien jaar brengt Nissan nieuwe, geëlektrificeerde modellen en innovaties op de markt, terwijl de wereldwijde activiteiten worden uitgebreid. De visie benadrukt de doelstelling van Nissan om in boekjaar 2050 over de gehele levenscyclus van haar producten CO2-neutraal te zijn.

Makoto Uchida, CEO van Nissan Motor Company, Ltd.: ‘De rol van ondernemingen bij het inspelen op maatschappelijke behoeften wordt steeds groter. Met Nissan Ambition 2030 versnellen we de elektrificatie, ontwikkelen we geavanceerde technologie om de CO2-voetafdruk te reduceren en verkennen we nieuwe kansen. We willen Nissan transformeren in een duurzame onderneming die door klanten en de maatschappij zeer gewaardeerd wordt.’

Versnelling elektrificatie met uiteenlopende modellen en belevingen

Als pionier heeft Nissan elektrische auto’s (EV’s) bereikbaar gemaakt en geïnvesteerd in de opbouw van een laadinfrastructuur en energiemanagement. De nieuwe langetermijnstrategie is gericht op de versnelling van elektrificatie en het versterken van technologische innovatie met een investering van 2 biljoen yen in de komende vijf jaar.

Tot boekjaar 2030 introduceert Nissan een veelzijdig gamma van opwindende, geëlektrificeerde modellen, waaronder vijftien volledig elektrische. Het doel is een wereldwijd elektrificatieaandeel van meer dan 50% voor de merken Nissan en Infiniti.

Door in de komende vijf jaar twintig nieuwe EV’s en modellen met e-POWER-technologie te introduceren, wil Nissan het elektrificatieaandeel op de belangrijkste afzetmarkten in boekjaar 2026 vergroten:

  • in Europa tot meer dan 75% van de verkoop
  • in Japan tot meer dan 55% van de verkoop
  • in China tot meer dan 40% van de verkoop
  • in de Verenigde Staten tot 40% van de verkoop in boekjaar 2030

‘We zijn trots op onze lange traditie van innovatie en op onze actieve rol in de EV-revolutie. Met onze nieuwe visie blijft Nissan voortrekker op het gebied van de versnelde en natuurlijke overgang naar elektrische mobiliteit door vraag vanuit de markt te creëren met een attractief aanbod. Dat draagt bij aan de transitie en zorgt voor een schonere wereld’, aldus Nissan COO Ashwani Gupta.

Als vertegenwoordigers van de volgende stap in de geëlektrificeerde toekomst presenteert Nissan drie nieuwe conceptmodellen die nog meer beleving bieden dankzij verfijnde technologie. Deze concepten tonen de fascinerende mogelijkheden die Nissan biedt voor een veelzijdig gamma van geavanceerde modellen en voor slimme ecosystemen.

Toenemende bereikbaarheid van en innovatie in mobiliteit

Het is de ambitie van Nissan om veilige en opwindende mobiliteit bereikbaarder te maken. In dit kader zal Nissan de lithium-ion batterijtechnologie verder doorontwikkelen en kobaltvrije batterijtechnologie introduceren om de kosten met 65% te reduceren in boekjaar 2028.

In datzelfde boekjaar zal Nissan ook een nieuwe EV met een in eigen huis ontwikkelde all-solid-state batterij (ASSB) op de markt brengen. Hiervoor is in boekjaar 2024 al een proeffabriek gereed in Yokohama. Met de introductie van de baanbrekende ASSB kan Nissan haar EV-aanbod in verschillende segmenten uitbreiden en nog dynamischere prestaties bieden.

Doordat de laadtijd van een ASSB een derde korter is, worden EV’s efficiënter en toegankelijker. Dankzij de ASSB-technologie dalen de kosten van EV-batterijen naar verwachting tot circa $ 75 per kWh in boekjaar 2028. Het doel van Nissan is om dit bedrag nog verder te verlagen tot $ 65 per kWh om de productiekosten van EV’s gelijk te trekken met die van brandstofauto’s.

In verband met de wereldwijd toenemende autoverkoop en het groeiende aantal EV’s op de weg ontwikkelt Nissan een wereldwijd batterijleveringssysteem. In samenwerking met diverse partnerondernemingen wil Nissan de wereldwijde batterijproductiecapaciteit vergroten tot 52 GWh in boekjaar 2026 en tot 130 GWh in boekjaar 2030.

Nissan Ambition 2030 moet mobiliteit aantrekkelijker maken door geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen en intelligente technologie voor een breder publiek bereikbaar te maken. Deze inspanningen leveren ook een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsdiensten en partnerships door Nissan.

Nissan wil de ProPILOT technologie beschikbaar stellen voor meer dan 2,5 miljoen modellen van Nissan en Infiniti in boekjaar 2026. De onderneming zal bovendien de autonome rijtechnologie verder ontwikkelen, met als doel de volgende generatie LIDAR-systemen in bijna elk nieuw model te kunnen aanbieden vanaf boekjaar 2030.

Om te kunnen voldoen aan de uiteenlopende transportbehoeften van de diverse landen werkt Nissan samen met de beste partners voor de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsdiensten, efficiëntere mobiliteit in steden en duurzamere mobiliteit buitenstedelijk gebied.

Wereldwijd ecosysteem voor meer dan alleen mobiliteit

In aanvulling op de technologie-upgrade wil Nissan de productie- en leveringsketen meer lokaal inrichten om EV’s concurrerender te maken. Daartoe zal Nissan haar unieke EV Hub concept, EV36Zero, uitbreiden. Dit concept is geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en ook bedoeld voor markten zoals Japan, China en de Verenigde Staten. EV36Zero is een volledig geïntegreerd ecosysteem voor producten en diensten dat mobiliteit en energiemanagement verbindt met CO2-neutraliteit als doel.

Een andere prioriteit van Nissan is ervoor te zorgen dat EV-batterijen duurzaam blijven. Het merk heeft ruime ervaring met het hergebruik en recyclen ervan dankzij 4R Energy. Nissan wil de batterijrecycling- en hergebruikfaciliteiten buiten Japan uitbreiden met nieuwe locaties in Europa in boekjaar 2022 en in de Verenigde Staten in boekjaar 2025. Deze infrastructuur zal een kringloopeconomie voor energiemanagement ondersteunen. Nissan wil haar ‘vehicle-to-everything’ en ‘home battery’-systemen in de komende jaren volledig op de markt brengen. Daarnaast zal de onderneming tot 2026 tot 20 miljard yen investeren in laadinfrastructuur.

Samenhangend met het innovatie-offensief op mobiliteitsgebied zal Nissan wereldwijd meer dan 3.000 werknemers aannemen voor research & development en de vaardigheden en kennis van huidige werknemers vergroten. Nissan zal ook intensiever samenwerken binnen de Alliantie voor verdere kostenbesparingen en het delen van expertise op het gebied van CO2-neutrale technologie, elektrificatie, software en diensten.

Afgezien van het Nissan NEXT transformatieplan streeft de onderneming naar een stabiele ontwikkeling op de lange termijn, met een geconsolideerd bedrijfswinstpercentage van boven de 5%.

HomeNissanNieuwsNissan onthult visie ‘Ambition 2030’