Het platform voor de toekomst: het nieuwe Nissan EV-platform in detail 4 maart 2022

Nissan zet vandaag de spotlight op het nieuwste platform voor elektrische modellen, het CMF-EV-platform. Maak kennis met de fijne kneepjes van het platform dat de basis biedt voor de toekomstige elektrische modellen.

Intern wordt het CMF-EV-platform bij Nissan al liefkozend ‘magisch vliegend tapijt’ genoemd. Het platform biedt de ontwerpers veel creatieve vrijheid om de bestuurder en passagiers nieuwe ervaringen te bieden.

Het platform is ontworpen om als basis te dienen voor de verschillende elektrische modellen van de toekomst. Het is een essentieel onderdeel van Ambition 2030, de langetermijn visie van het merk om mobiliteit en de maatschappij te versterken met de kracht van elektrificatie.

Het CMF-EV-platform biedt ook meer kansen voor samenwerking. Het platform versterkt de synergie binnen de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliantie. Dat maakt de uitvoer van de gezamenlijke plannen voor 2030 veel efficiënter – en biedt maximale waarde voor klanten op weg naar een spannende geëlektrificeerde toekomst. Zoals recent al door de Alliantie is aangekondigd, vormt het platform tussen nu en 2030 de basis voor 15 elektrische modellen. “Het CMF-EV-platform is een prachtig voorbeeld van creatieve ontwikkeling. Het maakt een groter, huiselijk interieur mogelijk en biedt ruimte aan de geavanceerde e-4ORCE aandrijving. Die veelzijdigheid maakt het voor ons mogelijk om de grenzen van engineering en design te verleggen”, zegt Pierre Loing, Vice President Product Planning bij Nissan Motor Co., Ltd.

Het speciale EV-platform speelt een belangrijke rol in de lancering van de indrukwekkende line-up van geëlektrificeerde crossovers – in lijn met de nieuwe emissie standaarden.

Het hart van het toekomstige productaanbod is een nieuwe, volledig elektrische crossover. Het model, dat is gebaseerd op het CMF-EV platform, wordt geproduceerd als onderdeel van Nissans EV36Zero-initiatief – ‘s werelds eerste ecosysteem voor EV-productie bij Nissans Sunderland-fabriek van wereldklasse in het Verenigd Koninkrijk.

“Het CMF-EV-platform staat voor technologische innovatie en biedt met zijn modulariteit een groot potentieel. Het platform maakt de weg vrij voor een nieuwe generatie spannende elektrische modellen van Nissan en onze Alliantie-partners”, zegt Pierre Loing.

Een lounge voor op de weg

De ingenieurs van Nissan hebben het CMF-EV-platform zo vlak mogelijk gemaakt, zodat het de basis vormt voor een open-vloerconcept. De elektromotoren zijn direct bij de voor- en achteras geplaatst. Het batterijpakket is slank en is een dragend onderdeel van het platform.

Dankzij het CMF-EV-platform konden de designers met een blanco vel beginnen. Op die manier konden ze het concept Ma, een Nissan designfilosofie die zich focust op het benutten van lege ruimte, ten volle benutten.

De Ariya laat als eerste voertuig de voordelen van het CMF-EV Platform zien. Het aircosysteem is ver naar voren geplaatst. In combinatie met het ontbreken van een transmissietunnel zorgt dit er bijvoorbeeld voor dat Nissan de beschikbare ruimte maximaal kon benutten voor een optimale zitpositie voor- en achterin de auto. Het interieur biedt een zeer ruimtelijk gevoel én meer beenruimte. Daardoor voelt het interieur aan als een lounge. Dankzij een beweegbare middenconsole wordt de interieurruimte nog verder geoptimaliseerd.

“Nissan is met de Ariya begonnen aan een nieuw hoofdstuk van zijn elektrificatieverhaal. Het model was voor onze wereldwijde teams een unieke kans om te laten zien wat we aan kennis over elektrisch rijden in huis hebben en hoe wij uitdagingen aangaan. Het CMF-EV platform staat voor dit ethos”, zegt David Moss, Senior Vice President van Regional Research & Development bij Nissan Technical Centre Europe.

Kracht en controle in perfecte harmonie

Het innovatieve platform is ook een beloning voor de bestuurder. De klant kan kiezen voor het pakket dat het best past bij zijn of haar behoeften. Het CMF-EV-platform biedt ruimte voor verschillende specificaties op gebied van aandrijving; van een enkele elektromotor tot twee motoren met e-4ORCE vierwielaandrijving.

e-4ORCE is Nissans meest geavanceerde vierwielaandrijvingssysteem. Dankzij verschillende nauwkeurige aandrijf- en remimpulsen vindt het systeem de perfecte balans tussen krachtige prestaties en ongekende controle. Zo garandeert het systeem extra zekerheid voor de bestuurder op verschillende soorten ondergrond.

e-4ORCE zorgt niet alleen voor een dynamische maar geruststellende rijbeleving, maar minimaliseert ook voertuigbewegingen tijdens het remmen. De rembalans tussen voor- en achterzijde is geoptimaliseerd voor stabiele, vloeiende rijeigenschappen.

De 100% elektrische Nissan Ariya is in Nederland nu al te bestellen, klik hier. In de zomer van 2022 worden de eerste exemplaren afgeleverd.

De Ariya is niet het enige Nissan model dat deze zomer naar Europa komt. Nissan geeft binnenkort meer informatie over zijn uitgebreide aanbod aan geëlektrificeerde modellen dat in aantocht is.

HomeNissanNieuwsHet platform voor de toekomst: het nieuwe Nissan EV-platform in detail