Geen motorrijtuigenbelasting elektrische auto 8 december 2021

Motorrijtuigenbelasting elektrische auto

Momenteel is het nog zo dat een elektrische auto in aanschaf vaak duurder is dan een vergelijkbare brandstofauto. De positieve keerzijde zijn lagere gebruikskosten doordat er geen brandstof getankt hoeft te worden en elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Een ander belangrijk voordeel is dat elektrische auto’s tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Tijdelijke maatregel tot 2025

Motorrijtuigenbelasting is een indirecte belasting die onder meer in Nederland wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar. Het is dus een houderschapsbelasting. Een populaire maar ook ouderwetse benaming is wegenbelasting. Volledig elektrische auto’s en andere voertuigen zonder directe CO2-uitstoot zijn vrijgesteld van MRB. Deze tijdelijke maatregel geldt tot 2025 om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. 2025 is vervolgens een zogeheten ‘overgangsjaar’ met een korting van 75% op de MRB. Vanaf 2026 geldt vervolgens het volledige, reguliere tarief dat nu al op brandstof auto’s van toepassing is. Bekijk hier ons aanbod elektrische auto’s.

Korting voor plug-in hybrides

Voor auto’s die zijn voorzien van een plug-in hybride aandrijflijn, met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer, krijgen t/m 2024 een korting van 50% op de MRB. In 2025 bedraagt die korting 25%. Net als bij volledig elektrische auto’s geldt vanaf 2026 het volledige tarief. Bekijk hier ons aanbod hybride auto’s.

HomeZakelijk nieuwsGeen motorrijtuigenbelasting elektrische auto