De BPM-wijzigingen voor bestelauto’s in 2025

8 minuten leestijd

Ben je ondernemer en overweeg je een bestelauto aan te schaffen? Dan dien je rekening te houden met een belangrijke verandering. In 2025 vervalt namelijk de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2025 ook ondernemers deze belasting verschuldigd zijn bij aanschaf van een nieuwe bestelauto.

Wat gaat er veranderen in 2025?

Sinds 2007 hoeven ondernemers geen BPM af te dragen bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto als deze zakelijk wordt gereden. In 2022 werd (op Prinsjesdag) aangekondigd dat deze BPM-vrijstelling voor ondernemers komt te vervallen per 1 januari 2025. Hiermee wil de overheid de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s bevorderen.

Ontdek de toekomst van bedrijfstransport

gratis whitepaper

Klaar voor de toekomst van bedrijfstransport? Ontdek onze whitepaper! Ontvang essentiële inzichten over nieuwe wetgeving, zoals de invoering van bpm op bedrijfswagen, de verdere beperking van de toegang tot binnensteden. Ursem Barten staat klaar om je te helpen met al deze veranderingen.

Handel proactief en vraag jouw gratis exemplaar aan voor waardevolle inzichten en strategieën om jouw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe realiteit van bedrijfstransport.

Hoeveel BPM moet ik betalen?

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een eenmalige belasting waarvan de hoogte afhangt van de CO2-uitstoot en deze geldt voor zowel nieuwe als tweedehands auto’s. Kortgezegd; des te hoger de uitstoot, des te hoger de belasting.

De te betalen BPM wordt vanaf 2025 volledig gebaseerd op deze CO2-uitstoot. Door de nieuwe regelgeving krijgen ondernemers straks te maken met een kostenstijging van meer dan 40%. Het wordt dus aantrekkelijker om een bestelauto aan te schaffen met een lagere (of geen) CO2-uitstoot. Het positieve nieuws is dat de vrijstelling voor volledig elektrische bestelauto’s in stand blijft.

De overstap naar elektrisch

Als je kiest voor een elektrische bedrijfswagen betaalt je dus ook in 2025 geen BPM. Én ben je bij de aanschaf van een elektrische bestelauto tot en met 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. Daarnaast zijn door strengere milieu- en zero-emissiezones dieselbestelauto’s in steden steeds minder welkom. In Amsterdam mogen bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2025 enkel elektrische en waterstof bestelauto’s binnen de Ring A10 rijden. Een ontwikkeling die al enige tijd in gang is gezet en die we alleen maar meer in verstedelijkte gebieden gaan zien.

Bereid je voor op 2025

Ga je in de komende drie jaar een nieuwe bedrijfswagen aanschaffen? Houd dan rekening met de wijzigingen die ingaan op 1 januari 2025 en voorkom daarmee hoge kosten. Als je op tijd een bedrijfswagen op brandstof bestelt, profiteert je nog van de huidige BPM-vrijstelling. Daarbij heeft de keuze tussen brandstof en elektrisch flinke impact op jouw bedrijfskosten. Een weloverwogen keuze is dus van groot belang bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen.

Wij, Autogroep Ursem Barten, zijn al sinds jaar en dag dé specialist op het gebied van duurzame mobiliteit. Onze specialisten staan te allen tijden klaar om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze voor de toekomst.