Topresultaat voor Hyundai in PURE ETCR 19 juli 2021

Hyundai Motorsport heeft in de eerste twee races van het nieuwe PURE ETCR-kampioenschap voor elektrisch aangedreven auto’s (EV’s) nadrukkelijk succes geoogst met winst en podiumplaatsen. Daarmee brengt Hyundai zijn streven naar verduurzaming en elektrificatie, zowel voor zijn modellen voor de openbare weg als voor de modellen die het inzet in de autosport, krachtig in de praktijk. De kennis en ervaring die Hyundai vanaf dit jaar opdoet in het PURE ETCR gaat het gebruiken voor het verder verfijnen van zijn geëlektrificeerde modellengamma. Deelname aan het PURE ETCR is een nieuwe stap in de missie van Hyundai om autosport groener te maken en draagt bij aan de transitie naar volledig elektrische en emissievrije mobiliteit.

Elektrisch racen is inmiddels een van de belangrijkste activiteiten van Hyundai Motorsport. Het is voor Hyundai ook een manier om nieuwe doelgroepen aan te spreken met aspecten als verduurzaming en elektrificatie. Met de nieuwe hybride i20 N-rallyauto en de elektrische raceauto Veloster N ETCR laat Hyundai zien dat supersportieve geëlektrificeerde auto’s geen onhaalbaar toekomstbeeld zijn, maar realiteit.

Overdracht van technologie als basis voor nieuwe generatie elektrische raceauto’s

Hyundai staat erom bekend dat het de autosport gebruikt om zijn auto’s voor de openbare weg verder te verbeteren. De N-modellen van Hyundai zijn immers het resultaat van de activiteiten in de autosport. Maar het werkt ook de andere kant op: raceauto’s worden ook gebaseerd op auto’s voor de openbare weg. Zo was de Hyundai i20 Coupé WRC voor het wereldkampioenschap rally een afgeleide van de Hyundai i20, maar het was vervolgens ook de inspiratie voor de Hyundai i20 N. Dezelfde kruisbestuiving vond in feite plaats met onder meer de Veloster N ETCR – waarmee Hyundai deelneemt aan het PURE ETCR – en de niet in Nederland verkrijgbare Veloster N voor de openbare weg. De raceauto is volledig elektrisch, voldoet natuurlijk aan de PURE ETCR-reglementen en is gebaseerd op een prototype van de RM20e.

De autosport is dus een testomgeving voor nieuwe technologie, waarmee Hyundai zijn modellen voor de openbare weg verbetert – zowel die met een verbrandingsmotor als die met een emissieloze elektrische aandrijflijn. Net zoals Hyundai de kennis en ervaring die het opdeed met de i20 Coupé WRC toepaste voor de i20 N, zal het de kennis en ervaring van de elektrische raceauto’s ook toepassen voor de volgende generatie EV’s voor de openbare weg. Daarmee versterkt Hyundai zijn leidende positie op het gebied van puur elektrische aandrijving, niet alleen voor gezinsauto’s, maar ook op het circuit en voor sportauto’s.

Samenwerking met Rimac Automobili om ontwikkeling high-performance EV’s te versnellen

Rimac Automobili is een bedrijf dat volledig is toegewijd aan de ontwikkeling van de sportauto van toekomst. Het heeft zich ontwikkeld tot een technologische grootmacht die toonaangevend is op het gebied van de ontwikkeling van supersportieve EV’s en componenten. Hyundai kondigde in 2019 een investering van 80 miljoen euro aan om sportieve EV’s en brandstofcelauto’s te ontwikkelen. De RM20e is het eerste prototype uit de samenwerking van Hyundai en Rimac Automobili en is het uithangbord van beide toonaangevende ondernemingen op het gebied van high-performance elektromobiliteit.

Waterstofgenerator voor écht groene autosport

Hyundai is niet alleen als deelnemer betrokken bij het PURE ETCR, het is ook een belangrijke dienstverlener bij het kampioenschap. Onder het label HTWO (H2, waterstof) voldoet Hyundai ook aan de behoefte van de deelnemers aan stroom voor de batterijen van alle raceauto’s. Dat doet het door middel van de brandstofcelgenerator die het eind vorig jaar introduceerde en die bestaat uit twee brandstofcellen zoals Hyundai die in de NEXO monteert. Deze HTWO-brandstofcelgenerator zet waterstof om in elektriciteit, waarmee de batterijen van de deelnemende raceauto’s worden opgeladen. Het systeem is niet alleen het bewijs van de toepasbaarheid van brandstofceltechnologie buiten auto’s, het zorgt ervoor dat elk aspect van het elektrische racen emissievrij is. De HTWO-brandstofcelgenerator wordt ingezet bij alle vijf PURE ETCR-races van het kampioenschap van dit jaar. Met een vermogen van 160 kW kan de generator twee auto’s tegelijk – met een batterij van elk 65 kWh – in een uur opladen.

Hiermee bewijst Hyundai niet alleen zijn toewijding aan het streven naar werkelijk emissievrije mobiliteit, het laat ook een ongebruikelijke toepassing van de brandstofceltechnologie zien. Door waterstof als energiedrager te gebruiken waaruit in een brandstofcel elektriciteit wordt opgewekt, is de brandstofcel een mogelijke oplossing om emissievrij energie te leveren tijdens evenementen, bij noodsituaties en rampenbestrijding, voor noodhospitalen en allerlei andere situaties waar aansluiting op het elektriciteitsnet niet beschikbaar is.

Groene strategie

De HTWO-brandstofcelgenerator van Hyundai is onderdeel van zijn brede, groene strategie om waterstof te promoten als een schone energiedrager en de brandstofceltechnologie als een oplossing voor emissievrije mobiliteit. Hyundai HTWO heeft ambitieuze plannen om de waterstof-brandstofcelgenerator toe te passen in schepen, treinen en burgerluchtvaart, als aanvulling op de toepassing in auto’s en generatoren. In het kader van het plan ‘Fuel Cell Vision 2030’ wil Hyundai tegen 2030 jaarlijks zo’n 700.000 generatoren produceren, waarvan ongeveer 500.000 voor automobiliteit. Hyundai wil ook een high-performance brandstofcelauto ontwikkelen, waarvan de conceptauto 2025 Vision Grand Turismo uit 2015 een voorbode was. Ondertussen werken Hyundai en HTWO samen met andere partijen om de brandstofceltechnologie verder te ontwikkelen.

Emissievrije sportauto’s voor de toekomst

Hyundai’s streven naar emissievrije sportieve voertuigen gaat veel verder. De VELOSTER N ETCR en de RM20e zijn nog maar het begin. Hyundai Motorsport werkt aan een nieuwe hybride rallyauto gebaseerd op de i20 N, waarmee het wil deelnemen aan het FIA World Rally Championship 2022. Om de emissies van autosport te beperken en de fans en deelnemers toch het plezier te bieden dat ze gewend zijn en verwachten. Hyundai wil ook een sportieve brandstofcelauto ontwikkelen en werkt samen met Rimac Automobili aan de ontwikkeling van een modulair en schaalbaar elektrisch aandrijfsysteem als basis voor meer sportieve EV-modellen.

HomeHyundaiNieuwsTopresultaat voor Hyundai in PURE ETCR