Hyundai spant de kroon bij uitreiking World Car Awards 14 april 2022

De IONIQ 5 van Hyundai is tijdens de uitreiking van de World Car Awards uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2022. Dat gebeurde aan de vooravond van de New York International Auto Show (NYIAS) die van 15-24 april wordt gehouden. Bovendien won de elektrische Hyundai de hoogste onderscheiding in de categorieën World Electric Car en World Car Design.

Een onafhankelijke internationale jury van 102 experts uit 33 landen wees de IONIQ 5 aan als winnaar. In de finale van de World Car Awards liet de elektrische Hyundai maar liefst 28 concurrenten, verdeeld over diverse categorieën, achter zich.

Het is niet de eerste keer dat de IONIQ 5 in de prijzen valt. Dankzij zijn bijzondere retro-design, slimme technologieën en opwindende prestaties is het allereerste model van het nieuwe line-up-merk van Hyundai, IONIQ, in Europa uitgegroeid tot een absolute verkooptopper. Nooit sleepte een Hyundai zoveel onderscheidingen in de wacht als de IONIQ 5. Sinds zijn lancering in 2021 is de elektrische Hyundai in meerdere landen zelfs uitgeroepen tot auto van het jaar.

De IONIQ 5 is verkrijgbaar met de keuze uit twee batterijpakketten (58 en 77,4 kWh) en achterwiel- of vierwielaandrijving. In totaal zijn er vier uitvoeringen: Style, Connect, Connect+ en Lounge. In de standaarduitvoering Style is de IONIQ 5 (met 58 kWh-batterij) al zeer rijk uitgerust, met onder meer 19-inch lichtmetalen velgen, privacy glas en 12,3-inch Multimediascherm met navigatie.

De IONIQ 5 maakt gebruik van het Electric-Global Modular Platform (e-GMP) dat speciaal is ontwikkeld voor batterij-elektrische voertuigen (BEV) zoals de IONIQ 5. Het biedt grote voordelen op het gebied van prestaties, veiligheid en ruimte. Dankzij het 800V-systeem laadt de IONIQ 5 ultrasnel op. Binnen vijf minuten is zijn rijbereik vergroot met 100 km.

Omdat zijn wielbasis maar liefst drie meter bedraagt en de bodemvloer helemaal vlak is, vertaalt zich dat in een zeer ruim interieur, zowel voor- als achterin. Hyundai noemt dat Smart Living Space (slimme leefruimte) en dat thema keert overal in de IONIQ 5 terug. De enorme ruimte, de uitgebreid verstelbare voorstoelen met volledig plat te leggen leuning en de verschuifbare middenconsole zorgen voor een uitzonderlijke rijervaring.

In het interieur zijn bovendien tal van ecologische en recyclebare materialen toegepast. Veel oppervlakken in het interieur – stoelen, hemelbekleding, vloer en armsteun – bevatten milieuvriendelijke en duurzaam gewonnen materialen, zoals uit gerecyclede PET-flessen, en plantaardige garens, wolgaren, ecologisch verwerkt leder met plantaardige extracten en biologische kleurstoffen met plantenextracten.

Het unieke design van de IONIQ 5 kenmerkt zich verder door heldere, scherpe lijnen die zorgen voor een verfijnde uitstraling. De zorgvuldig gevormde oppervlakken geven de auto een geometrisch aanzien. De voorzijde van de IONIQ 5 valt op door de schelpvormige motorkap. Dat minimaliseert het aantal naden in de carrosserie en optimaliseert de aerodynamica. De LED-verlichting bestaat uit Parametric Pixels – kenmerkende, juweelachtige elementen die terugkomen op de carrosserie van alle toekomstige IONIQ-modellen.

Update met een nieuw batterijpakket van 77,4 kWh

Onlangs kreeg de IONIQ 5 een update met een nieuw batterijpakket van 77,4 kWh en upgrades op het gebied van comfort en gebruiksgemak, zoals digitale binnen- en buitenspiegels. De camera-gekoppelde binnenspiegel optimaliseert het zicht door een onbelemmerd, panoramisch zicht naar achteren te bieden. De DCM-camera bevindt zich onder de achterspoiler van de IONIQ 5.

De gebruikelijke glazen buitenspiegels op de IONIQ 5 zijn vervangen door digitale buitenspiegels (Digital Side Mirror – DSM). De digitale buitenspiegels verminderen de luchtweerstand en geven de bestuurder van de IONIQ 5 door middel van kleurendisplays aan de binnenzijde van beide voorportieren nog beter zicht naar achteren, zelfs bij slecht weer.

Voor nog betere laadprestaties is de IONIQ 5 uitgerust met preconditioning van de batterij. Tijdens het rijden wordt de batterijtemperatuur automatisch aangepast om bij een laadpunt optimale laadomstandigheden te kunnen garanderen. Preconditioning wordt automatisch geactiveerd wanneer via Connected Routing een laadpunt wordt ingevoerd in het navigatiesysteem van de auto.

De elektrische aandrijflijn van de IONIQ 5 levert zeer krachtige prestaties en dankzij de technologie Vehicle-to-Load (V2L) zijn ook elektrische apparaten, zoals een elektrische fiets, een laptop of een televisie, via de IONIQ 5 van stroom te voorzien. Met de geavanceerde connectiviteit en uitgebreide rijassistentiesystemen biedt de IONIQ 5 bovendien de ultieme rijervaring en optimale veiligheid.

Met de lancering van IONIQ als nieuw line-up-merk onderstreept Hyundai zijn ambitie om uit te groeien tot wereldwijde marktleider op het gebied van elektrisch rijden. Daarnaast weerspiegelt het Hyundai’s missie om elk moment van het leven zo bijzonder mogelijk te maken. Hyundai noemt dat Progress for Humanity.

‘We zijn zeer vereerd met deze prestigieuze onderscheidingen. Ze zijn een erkenning voor het talent en het harde werken van al onze mensen bij Hyundai’, aldus Jaehoon Chang, President en CEO van Hyundai Motor Company. ‘We willen graag op alle mogelijke manieren invulling geven aan onze toekomstvisie Progress for Humanity en het succes van de IONIQ 5 draagt daar zeker aan bij. Deze auto heeft een sterke indruk gemaakt op steeds milieubewustere consumenten over de hele wereld en zorgt voor een verdere versnelling van de elektrificatie van de auto-industrie.’

De komende jaren introduceert Hyundai nog twee volledig elektrische modellen onder het line-up-merk IONIQ: de IONIQ 6 en de IONIQ 7. De IONIQ 6 is een elektrische sportsedan op basis van de Hyundai Concept EV Prophecy. De IONIQ 7 is een grote elektrische SUV waarvan vorig jaar op de AutoMobility LA in Los Angeles een studiemodel werd gepresenteerd, genaamd SEVEN.

HomeHyundaiNieuwsHyundai spant de kroon bij uitreiking World Car Awards